Velkommen til Technology Lab Greenscreen

Green screen, som rettere hedder chroma key compositing eller bare chroma keying, er en special effekt i enten live-videoproduktion eller post-produktion (efterbehandling i redigering) til sammensætning (compositing /layering) af to billeder eller video streams, baseret på farve nuancer (chroma range).

 

Teknikken har i mange år været anvendt på flere områder for at fjerne en baggrund fra et motiv i et foto eller video – især i nyhedsudsendelser, film og videospil. En farveskala i det øverste lag er fremstillet transparent, og afdækker et andet billede bagved. Chroma keying er almindeligt anvendt i video produktion og post-produktion. Denne teknik er også omtalt som ”green screen” og ”blue screen”, da man i princippet kan arbejde med bagrund af enhver farve, der er ensartet og tydelig. Grøn og blå baggrunde er almindeligt anvendt, fordi de adskiller sig mest markant i nuance fra de fleste menneskelige hudtoner.
Det er almindeligt anvendt til vejrudsigter udsendelser, hvor en nyhed studievært er normalt ses stående foran et stort vejrkort under live tv-nyhedsudsendelser, men i virkeligheden er det en stor blå eller grøn baggrund. De forproducerede vejrkort dukker kun op i de dele af billedet, hvor der er grønt (eller blåt). Hvis vejrmanden eller -pigen var iført grønt tøj, vil hans eller hendes tøj også erstattes med baggrunden video. Green screen bruges også i underholdningsindustrien til specielle effekter i film og videospil.

 

Til avanceret arbejde med teknologien anvender produktionsselskaberne ofte computersoftware, så som: Autodesk Smoke, Final Cut Pro, Pinnacle Studio, Adobe After Effects, og snesevis af andre computerprogrammer, der gør det muligt, og forholdsvis let for en almindelig computer til at skabe videoer ved hjælp af “chromakey” funktionen sammen med en grøn skærm eller en blå skærm bagrund.